Blog

Döviz ile gayrimenkul satışı

Döviz ile sözleşme yasağı 2020

Döviz ile gayrimenkul satışı

Döviz ile gayrimenkul satışı ve Tuzla ‘da emlak kiralaması yapmak 13/09/2018 tarihine kadar mümkündü. Ancak o dönemde dövizdeki anormal denebilecek artışlar nedeniyle dövizle kiralama ve satış yapma konusu gündeme geldi. Özellikle alışveriş merkezlerindeki ve diğer dövizle kira ödeyen iş insanları kiralarını ödemekte güçlük çekmeye başladı.

Türk Lirası’nın döviz karşısındaki değer kaybının önlenmesi ve döviz kurundaki aşırı dalgalanmalara karşı Türk insanının korunması amacıyla dövizle kiralama ve satış    yapılması 13/09/ 2018 tarihinden itibaren istisnai durumlar hariç yasaklanmıştır.

Döviz ile gayrimenkul satılır mı? veya kiralaması yapılır mı Tuzla ?

Her iki taraf da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve yerleşik kişi konumunda ise kiralama ve satış bedelleri mutlaka Türk Lirası olarak yapılmalıdır.

Taraflardan kiralayacak ya da satın alacak gerçek veya tüzel kişi uyruğu Türkiye Cumhuriyeti değil ve yerleşik kişi konumunda değilse döviz cinsinden satış ya da kiralama bedeli alınabilir. Ama tarafların karşılıklı anlaşması esastır. Taraflardan biri döviz cinsinden kabul etmezse ödemeler, Türk Lirası olarak yapılmalıdır.

Döviz ile gayrimenkul Satışı ve Kiralaması İstisnaları

Dövizle emlak satışı ve kiralaması istisnaları Türk parasının korunması hakkında kanunun 32 sayılı kararın 8.maddesinde belirtilmiştir. 04/09/2018 tarihinde yayınlanan 30525 sayılı Resmî Gazete ’de yayınlanan Türk parasını koruma kanununa ithaf en yapılan değişiklikler kiralama ve satın alma bedellerinin Türk Lirası olarak belirlenmesi zorunluluğudur. Ancak bu karara sonradan eklenen 8.maddedeki değişiklikler sayesinde bazı istisnalar ortaya çıkmıştır.

Dövizle sözleşme yasağı cezası

Kiralama yapılacak olan mülk sahibi ve kiralama yapacak olan tarafın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup olmaması bu istisnalarda belirleyici rol oynamaktadır. Eğer kiraya veren ya da satan taraf T.C.  Uyruğuna sahipse ve kiralayan ya da satın alan kişi yabancı uyruklu ise istisnadır. Sadece bu durumda ve her iki tarafın anlaşması şartı ile gayrimenkul satış ve kiralama bedeli döviz cinsinden belirlenebilir.

Dövizle sözleşme yasağı 2020

Döviz cinsinden kredi çekenlerin kredilerini ödeyene kadar kiralama bedellerini dövizle yapabilmesi de izin verilen istisnai durumlardandır.

Eğer kanunun ilgili kararına aykırı hareket edilirse 30 gün süre tanınır. Bu 30 günlük süre sonuna kadar sözleşme Türk lirasına çevrilmezse 3 bin ile 25 bin TL’ye kadar idari para cezası yaptırımı uygulanır. Eğer aynı kişi bu işi tekrarlayacak olursa para cezası iki katına çıkarılır.

Concept Gayrimenkul Danışmanlık

0530 238 22 66

Melek UZUN

Melek UZUN

Recent Posts

Tuzla Güncel Konut Projeleri

Tuzla Güncel Konut Projeleri İstanbul'da Yatırım Yapmanın Tam Zamanı! Tuzla Güncel Konut Projeleri nedir? İstanbul,…

8 ay ago

Güncel Konut Projeleri Tuzla

Güncel Konut Projeleri Tuzla 2022 Güncel Konut Projeleri Tuzla ,Bulunduğu lokasyon itibari ile İstanbul’un Anadolu…

2 sene ago

istanbul Tuzlada Satılık Daire

istanbul Tuzlada Satılık Daire istanbul Tuzlada Satılık Daire Fiyatları , her geçen gün İstanbul'da cazibe…

2 sene ago

Kentsel Dönüşüm

Kentsel Dönüşüm Nedir Kentsel Dönüşüm nedir ? Bir kent içerisinde afet riski taşımakta olan yapıların…

2 sene ago

Hepsi Emlak Tuzla Satılık Daire

Hepsi Emlak Tuzla Satılık Daire Hepsi Emlak Tuzla Satılık Daire , emlak ofisi, gayrimenkul, emlak…

3 sene ago

Kentsel Dönüşüm projeleri Tuzla

Kentsel Dönüşüm projeleri Tuzla Kentsel Dönüşüm projeleri Tuzla ,İnsanların genel anlamda Kentsel Dönüşüm Yasası olarak…

3 sene ago