Blog

Kimler Emlakçılık Yapabilir?

Tuzla emlak ofisi

Kimler Emlakçılık Yapabilir?

Kimler emlakçılık yapabilir? Türkiye’de kabiliyeti olan herkes emlakçılık yapabilmektedir. Yani emlakçı olabilmek için eczacılık gibi bir okulu bitirmek ve diplomaya sahip olmak gerekmez. Ama emlak ofisi Tuzla ‘da açabilmek için pek çok prosedür hala devam etmekte. Türkiye’ de küçük veya büyük fark etmeksizin bir işletme açılacaksa yerine getirilmesi gereken pek çok zorunlu işlem vardır.

Emlakçılık geçtiğimiz 15 yıl içinde oldukça yüksek gelir getiren bir meslek haline gelmiştir. İnşaat sektöründeki arzların ve taleplerin buluşması noktasında Tuzla emlakçılar bulunmaktadır. Alıcı ve satıcı arasındaki iletişim ve koordinasyonu emlakçı sağlamaktadır. İnsan ilişkileri çok kuvvetli olan ve sosyal yönü güçlü olan kimseler çok rahatlıkla bu mesleği icra edebilirler.

Kimler Emlakçı olabilir?

Liseden sonra 2 yıllık Emlakçılık Meslek Yüksek Okulu’na gidilebilir. Böylece yapmak istediği işin inceliklerini ve prosedürlerini kaynağından öğrenmek mümkün olur. Ayrıca her ne kadar hali hazırda emlakçılık yapmak için herhangi bir eğitim ve belge şartı olmasa da yakın gelecekte bunun olması beklenmektedir. Elinde hazır belge ve eğitimle bu sürece girmek avantaj sağlayacaktır.

Emlak Ofisi Açmak İçin Yapılması Gerekenler

İlk olarak ruhsat başvurusu yapılmalıdır. Ruhsat alınması istenilen dükkânın emlakçılık yapmaya uygun olup olmadığı belediye yetkililerince denetlenip onaylanır.

Sonrasında meslek odası kaydı ve vergi dairesi kaydı için başvuruda bulunulmalıdır. BAĞ-KUR için de başvuruda bulunulması bu aşamada olursa hak kaybı yaşanmaz.

Emlakçılık için belge gerekli mi?

Meslek odasına mutlaka kayıt olmak gereklidir. Emlakçılar odası kayıt için başvurandan bazı belgeler istemektedir. Son mezun olunan okulun diploması. Eğer herhangi bir okuldan mezun olunduğuna dair bir belge yoksa okur- yazarlık belgesi de kabul edilir.

Emlakçılık Kimler Yapabilir?

5 adet yeni çekilmiş vesikalık fotoğraf ve kimlik kartının arkalı önlü fotokopisi, ikametgâh belgesi ile birlikte vergi levhası fotokopisi dosyalanıp başvuru formuna eklenmelidir.

Vergi dairesi tarafından istenen evraklar da şu şekildedir.

  • Kimlik bilgileri formu
  • İmza örnekleri
  • İkametgâh belgesi
  • İş başlama belgesi
  • Kira sözleşmesi veya tapu fotokopisi
Yeni emlak yasası 2020

Vergi dairesinde ilk başta istene bu evrakalar ek olarak her ay verilecek olan evraklar da vardır. Vergi Usul Kanununa tabii olan emlakçıların defter tutması için muhasebeci ile anlaşması tavsiye edilir. Çünkü kendi başına bu işlerin hepsinin altından kalkmak oldukça zorlayıcı ve zaman alıcı olacaktır.

Bugün itibari ile TRT HABER Sitesinde yayınlanan makaleyi aşağıda kaynak olarak paylaşıyoruz.”

Emlak sektöründe 1 Eylül’de başlayacak yeni dönemle, yetki belgesi olmayan emlak işletmelerine ruhsat verilmeyecek. Emlakçılık yapmak için en az lise mezunu olma şartı aranacak.

Emlak sektöründe yeni döneme geçiliyor. Artık belirlenen 4 şartı yerine getirmeyenler Emlakçılık yapamayacak.

1 Eylül’den itibaren yetki belgesi olmayan emlak işletmelerine ruhsat verilmeyecek. Emlak ofisleri en az 20 metrekare olacak. Emlakçılık yapmak için ise en az lise mezunu olma şartı aranacak.

Üniversite mezunları için 8 ay, lise mezunları için 12 ay, son 5 yıl içinde SGK’lı olarak çalışmış olmak gerekecek.

Düzenlemeye göre, emlakçı olmak isteyenler 100 saatlik emlakçılık eğitimi almak zorunda. Alınan eğitimin sonunda ise mesleki yeterlilik sınavlarına girilip yetki belgesi alınması gerekiyor.

Emlak ofisi açabilmek için önce belgelerle birlikte Ticaret Bakanlığı il müdürlüklerine başvurulacak. Yetki belgesi, il müdürlüğü tarafından oluşturulacak bilgi sistemi üzerinden verilecek. Geçerlilik süresi 5 yıl olacak. Şartları sağlayamayan işletmenin yetki belgesi yenilenmeyecek.

Birden fazla aynı ilanda sadece yetki alanın ilanı yayında kalacak. Belgesiz kayıt dışı emlakçılık yapmaya devam edenlere ise 10 bin lira ve 10 katına kadar ceza kesilecek.”

kaynak https://www.trthaber.com/haber/ekonomi/yetki-belgesi-olmayanlar-emlakcilik-yapamayacak-508150.html linkten haber kaynağına ulaşabilirsiniz.

 

CONCEPT GAYRİMENKUL DANIŞMANLIK.

Melek UZUN

0530 238 22 66

0216 494 09 00

Melek UZUN

Recent Posts

Tuzla Güncel Konut Projeleri

Tuzla Güncel Konut Projeleri İstanbul'da Yatırım Yapmanın Tam Zamanı! Tuzla Güncel Konut Projeleri nedir? İstanbul,…

8 ay ago

Güncel Konut Projeleri Tuzla

Güncel Konut Projeleri Tuzla 2022 Güncel Konut Projeleri Tuzla ,Bulunduğu lokasyon itibari ile İstanbul’un Anadolu…

2 sene ago

istanbul Tuzlada Satılık Daire

istanbul Tuzlada Satılık Daire istanbul Tuzlada Satılık Daire Fiyatları , her geçen gün İstanbul'da cazibe…

2 sene ago

Kentsel Dönüşüm

Kentsel Dönüşüm Nedir Kentsel Dönüşüm nedir ? Bir kent içerisinde afet riski taşımakta olan yapıların…

2 sene ago

Hepsi Emlak Tuzla Satılık Daire

Hepsi Emlak Tuzla Satılık Daire Hepsi Emlak Tuzla Satılık Daire , emlak ofisi, gayrimenkul, emlak…

2 sene ago

Kentsel Dönüşüm projeleri Tuzla

Kentsel Dönüşüm projeleri Tuzla Kentsel Dönüşüm projeleri Tuzla ,İnsanların genel anlamda Kentsel Dönüşüm Yasası olarak…

3 sene ago