• TL
  • USD
  • EUR
  •   Türkçe İngilizce Rusça Arapça Almanca

    Ev Sahibi ve Kiracı Hakları

    Ev Sahibi ve Kiracı Hakları

    Ev Sahibi ve Kiracı Hakları

    • Kategori: Blog
    • Yorum Yok

    Ev Sahibi ve Kiracı Hakları

    Ev Sahibi ve Kiracı Hakları nelerdir? Konut alım satım aşamalarında iki temel unsur olarak da bilinen ev sahibi ve kiracının yasalar ile belirtilen çerçevelerde birbirlerine karşı bazı sorumlulukları ve hakları bulunmaktadır. Kiraya veren ile kiralayan arasında yazılı kira sözleşmeleri ile de altı çizilen ve eskiden 6570 Sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun ile düzenlenen bu haklar günümüzde ise 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu ile belirlenmektedir.

    Kanun değişikliğinden sonra kiracı – ev sahibi ilişkisi borç ve alacak ilişkisine dönerken kira sözleşmelerinin de bir nevi senet haline geldiklerini söylemek doğru olabilmektedir.

    Bu nedenle bir konutu kiralamak ya da kiraya vermek isteyen kişilerin kira sözleşmelerini imzalamadan önce sözleşmede yazan bütün şartları detaylı bir şekilde incelemeleri ve kiracının hakları, ev sahibinin hakları nelerdir konularında yeterli bilgiye sahip olmaları büyük önem arz etmektedir. Peki, günümüzde yasalar ile de çerçevelenmiş olan kiracının hakları, ev sahibinin hakları nelerdir?

    Kiracının Hakları, Ev Sahibinin Hakları Nelerdir?

    Kiracının hakları, ev sahibinin hakları nelerdir sorusuna yanıt olarak birbirlerinden bağımsız şekilde kiralayan ve kiraya verenin yükümlülüklerinden ayrı ayrı söz edilebilir. Buna göre ilk olarak kiraya verenin kiralayana olan yükümlülüklerinden yani kiracının haklarından bahsedilebilir. Tuzla kiralık daire ilanlarımız için burayı tıklayabilirsiniz

    Kiracının Hakları Nelerdir? 2020 – 2021

    • Kiracının hakları, ev sahibinin hakları nelerdir sorusuna cevap olarak kiraya verenin en temel sorumluluğunun kiraladığı gayrimenkulün kira sözleşmesi süresince kiraya verdiği şekilde kalmasını sağlamak olduğu söylenebilir.
    • Vergi, sigorta ve benzeri ödemeler kira sözleşmesinde aksi belirtilmediği durumda ev sahibi tarafından karşılanmalıdır.
    • Kullanımla ilgili olmak şartıyla öngörülemeyen ya da öngörülen bütün yan giderleri kiracı değil, kiralayan karşılamak zorundadır.
    • Kiralanan konutta herhangi bir kusurun ortaya çıkması durumunda ve ortaya çıkan bu kusurdan ötürü kiracının zarar görmesinde halinde konutu kiralayan kişi meydana gelen zararın tamamını karşılamak ile yükümlüdür.
    • Kiranın geç ödenmesi halinde herhangi bir ceza barındıran bir anlaşma yapılamaz ve ev sahibi kiralayanı bu tür bir anlaşma yapması konusunda baskı altına alamaz.
    • Kiracı, ev sahibinden kiralanan konutta bulunan bir ayıbın uygun bir zaman zarfı içerisinde giderilmesini talep edebilir. Anlaşılan zaman zarfı içerisinde ayıbın giderilmediği durumlarda ise kiracı ayıbı kiraya verenin adına giderebilir ve bu sebeple meydana gelecek olan maddi bedeli de ödeyeceği kira bedelinden düşebilir. Farklı bir çözüm olarak da kiralananın ayıpsız bir yenisi ile değiştirilmesini talep edebilir. Söz konusu ayıbın belirlenen süreler içerisinde giderilmemesi halinde de kiracının kira sözleşmesini feshetme hakkının bulunduğu dile getirilebilir.

    Ev Sahibinin Hakları Nelerdir?2020-2021

    Kiracının hakları, ev sahibinin hakları nelerdir sorusunu yanıtlamayı sürdürürken kiracının konutla ilgili sahip olduğu haklardan sonra ev sahibinin haklarından da söz edilebilir. Buna göre sahip olduğu konutu bir kiralayana veren ev sahibinin en temel hakları aşağıdaki gibidir:

    • Bir taşınmazı kiralayan kiracının en esas yükümlülüğü kira sözleşmesinde anlaştığı kirasını düzenli olarak ödemektir.
    • Kira sözleşmesinde kiranın ödenmesi için herhangi bir tarih belirtilmediyse ya da gayrimenkulün yer aldığı bölgede bu tarz genel bir uygulama yoksa taşınmazın kirası her ayın sonunda ev sahibine ödenmelidir.
    • Ev sahibi kiracının kira bedelini ya da ödemekle sorumlu olduğu diğer giderleri ödemediği durumlarda kira sözleşmesini feshedebilmektedir.
    • Kiracı kiraladığı konut üstünde herhangi bir değişiklik yapmak istemesi halinde bu değişiklik ile alakalı ev sahibinden yazılı olarak izin almak zorundadır. Aksi durumda ev sahibi yine kira sözleşmesini feshetme ve kiracıyı evden çıkarma hakkına sahip olmaktadır.
    • Kiracının hakları, ev sahibinin hakları nelerdir sorusuna yanıt olarak son sırada kiracının kiraladığı konutu ev sahibinden nasıl teslim aldıysa o şekilde teslim etmek zorunda olduğu da söylenebilir. Ancak kullanımdan meydana gelen yıpranma ve eskimelerden kiracı sorumlu değildir.

    CONCEPT GAYRİMENKUL.

    Melek UZUN

    +90530 238 22 66

    +90216 494 09 00

    Tuzla /İSTANBUL/TÜRKİYE

    Paylaş :

    Aradığınız gayrimenkulü bulamadınız mı ?

    Telefonunuzu bırakın sizi arayalım. Aradığınız gayrimenkulü size kısa sürede bulalım.

    www.tuzlasatilikdaire.com | © 2024 | Tüm hakları saklıdır. Web Tasarım : TUZLA GAZETESİ