• TL
  • USD
  • EUR
  •   Türkçe İngilizce Rusça Arapça Almanca

    Hisseli tapu satışı nasıl yapılır

    Hisseli tapu satışı nasıl yapılır 2020 2021

    Hisseli tapu satışı nasıl yapılır

    • Kategori: Blog
    • Yorum Yok

    Hisseli tapu satışı nasıl yapılır

    Hisseli tapu satışı nasıl yapılır; Tapu siciline kayıtlı olduğu bilinen bir gayrimenkulün birden çok malikinin olduğu hallerde, bahsi geçen gayrimenkulün tapu kayıt aşamalarında söz konusu bütün kişilerin adları yazılıdır ve bu tarz tapulara uygulama esnasında hisseli tapu adı verilir.

    Birbirinden farklı iki şekilde olabilen hisseli tapu nedir ve hisseli tapu satışı nasıl yapılır diye merak edenlere ise konu ile alakalı daha detaylı bilgilendirme yapılabilir.

    Hisseli Tapu Nedir? Hisseli Tapu Satışı Nasıl Yapılır?

    Hisseli tapu nedir ve hisseli tapu satışı niye yapılır diyen kişilere ilk olarak hisseli tapu kavramından ayrıntılı şekilde söz edilebilir. Buna göre hisseli tapuların iki şekilde olabilecekleri dile getirilebilir. Bunlardan ilki paylı mülkiyet iken ikincisi ise elbirliği ile mülkiyet şeklindedir.

    Paylı Mülkiyet

    Paylı mülkiyet sisteminde bir gayrimenkulün bütün malikleri gayrimenkulün belirli orandaki bir payına sahiptir. Bu nedenle paylı mülkiyet sisteminde yer alan bir gayrimenkulün tapu kayıt aşamasında her malikin ne kadar bir paya sahip olduğu mutlaka belirtilmelidir.

    Paylı mülkiyet sisteminde yer alan ortakların her biri sahip olduğu payı başka bir ortağa ya da üçüncü kişilere belirli şartları karşılamaları halinde dilediği gibi satabilmektedir. Uygulama aşamasında hisseli tapu teriminin çoğunlukla paylı mülkiyeti olan gayrimenkuller için kullanıldığı da ek olarak söylenebilmektedir.

    Elbirliği ile Mülkiyet

    Hisseli tapu nedir ve hisseli tapu satışı niçin yapılır diye merak edenlere bir diğer hisseli tapu türü olan elbirliği ile mülkiyetten de söz edilebilir.  Buna göre elbirliği ile mülkiyet sisteminin ortakların belirli bir paya sahip olmadıkları ve hep birlikte gayrimenkulün tamamına sahip oldukları bir tür sistem olduğu dile getirilebilir. Bu yüzden elbirliği ile mülkiyet sisteminde yer alan hiçbir gayrimenkulün tapu kayıt aşamalarında pay oranları belirtilmemektedir.

    Ortaklar da gayrimenkul üstünde belirli bir paya sahip olamadıkları için gayrimenkuldeki ortaklıklarını diğer ortaklara ya da üçüncü kişilere devir edememektedir. Bu işlemi gerçekleştirmek istemeleri halinde ise ilk olarak ortaklıklarını paylı mülkiyete dönüştürmeleri gerekmektedir.

    Hisseli tapu nedir ve hisseli tapu satışları nasıl yapılır sorusunu yanıtlamaya devam ederken bir hisseli tapu türü olan elbirliği ile mülkiyet hallerinin sadece kanun ile sayılan hallerde kullanılabileceği söylenebilir. Uygulama aşamalarında en çok görülen elbirliği ile mülkiyet hali ise miras aracılığıyla geçen gayrimenkuller üzerinde gözlemlenmektedir. Buna göre bir kişi öldüğü zaman onun mirasçısı olan kişiler mülkiyeti ölen kişinin olan gayrimenkullerin elbirliği ile maliki ilan edilmektedir.

    Tuzla Hisseli Tapu Satışı

    Hisseli tapu nedir sorusuna verilen yanıtlardan sonra hisseli tapu satışları nasıl yapılır sorusu da yanıtlanabilir. Buna göre hisseli tapunun elbirliği ile mülkiyeti olan bir gayrimenkul olması durumunda yukarıda da söz edildiği gibi bir ortağın kendi isteği ile payını devir etmesinin mümkün olmayacağı söylenebilir. Fakat hisseli tapunun bütün maliklerinin oy birliği yaparak bir gayrimenkulü devir etmelerinin mümkün olacağı da bu aşamada ek olarak dile getirilebilir.

    Hisseli tapu devir işlemleri Tuzla‘ da nasıl yapılır diye merak edenlere ayrıca söz konusu hisseli tapunun paylı mülkiyeti olan bir gayrimenkul olması halinde de ortaklardan her birinin kendi payını üçüncü kişilere ya da ortaklardan birisine devir edebilecekleri söylenebilir. Fakat bir ortağın sahip olduğu payı üçüncü bir kişiye satması durumunda diğer ortakların Medeni Kanun’un verdiği ön alım hakkı yani şufa hakkına sahip oldukları da belirtilebilir.

    Bu bağlamda diğer ortaklar paylı mülkiyette yer alan gayrimenkule ait herhangi bir pay oranını satın alan üçüncü kişiye dilerlerse dava açarak bahsi geçen tüm payın kendilerine devir edilmesini isteyebilmektedir. Böyle bir durumda davacı olan ortaklar mahkemeden gelecek olan karar ile üçüncü kişiye yaptığı tapu masrafını ve satış bedelini de ödemek ile yükümlendirilmektedir.

    Bu yazının tüm hakları Concept Gayrimenkul Danışmanlık ‘a aittir. İzinsiz hiçbir şekilde kullanılamaz , yayınlanamaz…

    CONCEPT GAYRİMENKUL

    Melek UZUN

    +90530 238 22 66

    +90216 494 09 00

    Paylaş :

    Aradığınız gayrimenkulü bulamadınız mı ?

    Telefonunuzu bırakın sizi arayalım. Aradığınız gayrimenkulü size kısa sürede bulalım.

    www.tuzlasatilikdaire.com | © 2024 | Tüm hakları saklıdır. Web Tasarım : TUZLA GAZETESİ