• TL
  • USD
  • EUR
  •   Türkçe İngilizce Rusça Arapça Almanca

    Kira Kontratı Hangi Durumlarda Geçersizdir?

    Kira Kontratı Hangi Durumlarda Geçersizdir?

    Kira Kontratı Hangi Durumlarda Geçersizdir?

    • Kategori: Blog
    • Yorum Yok

    Kira Kontratı Hangi Durumlarda Geçersizdir?

    Kira Kontratı Hangi Durumlarda Geçersizdir? Uzun süreli olacak şekilde gerçekleştirilen kiralamalar, hem kiracılar hem de ev sahipleri için birçok yararı da beraberinde getirmektedir. Zira her kiracı elbette ki huzurunun ve evinin daim olmasını istemektedir. Ev sahibi olan kişiler ise tekrardan kiracı arama, evi temizleme, yenileme ya da tadilat süreçleri ile uğraşma gibi problemlerle uğraşmak istemedikleri için güvendikleri bir kiracıya evlerini uzun süreli şekilde emanet etmeyi tercih etmektedir. Fakat bazı durumlarda ev kiralama süreçleri her iki taraf adına da arzu edilen şekilde yürümeyebilmektedir ve böyle zamanlarda özellikle kiracılar için kira kontratı hangi durumlarda geçersizdir sorusunun yanıtının bilinmesi mağdur olmamak adına büyük önem arz etmektedir.

    Kira Kontratı Hangi Durumlarda Geçersizdir?

    Hem ev sahipleri hem de kiracı nedenli olmak üzere, kira sözleşmeleri karşılıklı olarak belirlenen sürelerden önce feshedilebilmektedir. Bu tarz durumlarda iki taraf adına da farklı sorumluluklar yer alsa da çoğu zaman her iki tarafın birbirleriyle uzlaşmaları ile çözüm getirilebilmektedir. Bu süreçte kiranın düzenli şekilde ödenmemesi, kiralanan evin kira sözleşmesinde yazan amaç dışında kullanılması veya sözleşmede belirtilen şartların yerine getirilmemesi türevi fesih koşullarını mümkün kılan bazı durumların da mevcut olduğu söylenebilmektedir. İşyeri kira kontratı nasıl yapılır tuzla da başlıklı makalemizi okumanızı tavsiye ediyoruz.

    Bununla birlikte sadece ev sahibi olan kişilerin değil, söz konusu evleri kiralayan kiracıların da birbirinden farklı nedenler ile kontratlarını bitiş tarihlerinden önce erken feshetmek isteyebilecekleri dile getirilebilir. Bu bağlamda imzalamış olduğu kira kontratını bitiş tarihinden önce feshetmek isteyen ve kira kontratı hangi durumlarda geçersizdir diye merak eden kişilere ilk olarak kira kontratının tam olarak ne anlama geldiğinden söz edilebilir.

    Kira Kontratı (Kira Sözleşmesi) Nedir? Hangi Durumlarda geçersizdir

    Kiralık işyeri ya da daire için kiralama sürecini net şekilde belgeleyen ve kira sürecinde geçerli olan kuralların açık bir şekilde yazıldığı belgeye kira kontratı adı verilmektedir. Kira kontratları çoğu zaman 1 yıl süre ile hazırlanmakta ve kiracı ile evin sahibi olan kişiler arasında imzalanmaktadır. Ev sahibi ve kiracılar, kira kontratında belirtilen şekilde davranacaklarını ve söz konusu kontrata sadık olacaklarını da kira sözleşmesi ile taahhüt etmektedir. Kira kontratının tam olarak ne olduğu ile ilgili verilen tüm bu bilgilerden sonra da merak edenler için kira kontratı hangi durumlarda iptal edilebilir? sorusunun yanıtı da verilebilir.

    Kira Kontratı Nasıl Sona Erer?

    Ev sahibi ile kiracısı arasında karşılıklı şekilde herhangi bir problem olmadığı zaman kira kontratlarının sözleşmede belirtilen tarihler arasında geçerli olacağı söylenebilir. Tarih dolduğu zamansa kira sözleşmeleri otomatik şekilde yenilenmekte ya da isteğe göre sonlandırılabilmektedir. Kira kontratının yenileme sürecinde kiralanan evin fiyatında ya da şartlarında yenilemeye de gidilebilmektedir. Sözleşmenin dolduğu süreçte her iki tarafın da aynı şartlar ile kontratın sürdürülmesini kabul etmesi halinde de kontratta yer alan bütün koşullar hiçbir değişiklik yapılmadan devam ettirilir. Kira kontratının devam ettirilmek istenmemesi ve bitiş tarihinden erken feshedilmesi içinse ev sahibi ya da kiracının evle ya da birbirleri ile alakalı olumsuz bir durum yaşamaları yeterli olabilmektedir.

    Kira kontratı hangi durumlarda geçersiz olur? sorusunu yanıtlamaya devam ederken kiracının yaşadığı bir iş değişikliği, sağlık problemi ya da ailevi bir nedenle kiraladığı evden vazgeçmek zorunda kalabileceğinden de söz edilebilir. Bu tarz durumlarda kiracının kira kontratını bitiş tarihinden önce feshetme ve kiraladığı daireden tahliye olma hakkının 2017 yılında çıkarılan Yeni Borçlar Kanunu’nda bulunan 325. madde ile düzenlendiği dile getirilebilir. Bu maddeye göre kiracı, sözleşme süresi dışında daireden taşınmak istediği durumlarda, dairenin yakın koşullarla kiralanabileceği bir müddet boyunca tüm kirayı karşılamak ile mükelleftir. Kiracı bu süreçte kirayı devir alabilecek birisini kısa sürede bulursa da bahsi geçen sorumluluklardan kurtulmuş sayılabilmektedir. Tüm bunların dışında kiracının vefatı da kira kontratını geçersiz kılan durumlara örnek olarak verilebilmektedir.

    Paylaş :

    Aradığınız gayrimenkulü bulamadınız mı ?

    Telefonunuzu bırakın sizi arayalım. Aradığınız gayrimenkulü size kısa sürede bulalım.

    www.tuzlasatilikdaire.com | © 2024 | Tüm hakları saklıdır. Web Tasarım : TUZLA GAZETESİ