Blog

TAKS KAKS Oranı Tuzla

Taks oranı nedir

TAKS KAKS Oranı Tuzla

TAKS KAKS oranı Tuzla ‘da nedir? Birbirine bağlı iki kavramdır. Bu iki kavram inşaat yapılacak parselin veya adanın büyüklüğüne ve belediyenin belirlediği oranlara bağlıdır. İnşaat yapmak için inşaatın oturacağı taban alanının hesaplaması, belediyenin verdiği oran dahilinde arsanın büyüklüğüne bakılarak hesaplanır. Taban Alanı Kat Sayısı açılımında okunmaktadır.

Taban Alanı Kat Sayısı arsanın adres olarak bağlı bulunduğu belediyenin imar planında belirlenmiştir. Deprem riski, yapılaşma oranı ve diğer çevresel faktörler göz önüne alınarak belirlenen TAKS oranları 0.10 ** 0.15 ** 0.40 ** 0.50 ** 0.60 ** 0,90 olarak değişiklik göstermektedir.

TAKS KAKS Oranı Sorgulama Tuzla

Arazinin tamamının üzerindeki tüm yapılar TAKS alanı hesaplanırken dahil edilmezler. Bahçede kurulan güvenlik kulübesi, kameriye, kalorifer dairesi, açık havuz, kapalı havuz, zemin altı otoparkı dahil edilmemektedir.

Bunlardan başka çatısı olan veya olmayan zemin ve bahçedeki teraslar, donanım hacimleri, melce ve depolar ile ışıklar, zemine oturan bahçe duvarları, asansör boşlukları, istinat duvarları, iç bahçe gibi alanlar da TAKS ’a dahil edilmemektedir. Kentsel Dönüşüm Tuzla projelerinde dikkat edilmesi gereken konuları web sitemizi inceleyerek ulaşabilirsiniz.

TAKS Nasıl Hesap Edilir?

TAKS hesap edilirken arsanın yüz ölçümü ve belediyenin arsanın bulunduğu mahalledeki imar planında belirlediği katsayı esas alınmaktadır. Ada parsel sorgulama Tuzla konulu makalemizi inceleyebilirsiniz. Basit bir TAKS hesabı yapacak olursa; 500 M2 lik bir yüzölçümüne sahip arsanın TAKS oranı 0.60 olursa taban alanı bu iki sayının çarpımının sonucu olacaktır.

Arsanın yüz ölçüm alanı= 500 Metrekare

Arsanın TASK oranı= 0.60

Bu durumda Taban alanı= 500 x 0.60= 300 metrekare taban alanı oturumu bulunur.

KAKS Nedir? Nasıl Hesaplanır? Kask Hesabı örneği

KAKS yani diğer bir söylenişle “emsal” için de belediye imar planında belirlenmiş oranlar vardır. Bu oranlar belediyenin imar yaklaşımına ve arsanın bulunduğu mahalle, cadde ve sokaktaki KAKS oranına bağlıdır. KAKS değerleri 0.20**0.40** 0.30** 1.00** 1.50** 2.00** 2.50** 2.75** 3.00** değerleri arasında değişkenlik gösterebilmektedir.

Taks Kask Gösterimi

TAKS alanının hesaplanmasından sonra KAKS alanı yani Kat Alanı Kat Sayısı hesaplanır. Diğer bir adıyla Emsal alanı arsanın yüz ölçümü ile KAKS’ ın çarpımının sonucunda bulunan sayıdır. Yine 500 M2 üzerinden gidilirse emsal oranı olarak 2.00 olan bir imar planına göre 1000 M2 toplam KAKS çıkmaktadır. Yani 500 M2 alanlı ve 0.60 TAKS olan bir arsada 300 M2 tabana oturmuş bir inşaatın KAKS oranı 2.00 olursa toplam alanı 1000 M2 olacaktır. Emsal Transferi Tuzla arsa ilanlarımız için 0216 494 0 900 numaradan bizleri arayabilirsiniz.

TAKS KAKS Oranı nedir Tuzla

Bir inşaata başlamadan önce mutlaka TAKS ve KAKS oranları bilinmeli ve buna bağlı hesaplamalar yapılmadan maliyet hesabı yapılmamalıdır. Tuzla satılık arsalar ve kentsel dönüşüm projeleriniz için bizleri arayabilirsiniz.

0530 238 22 66

Melek UZUN

Concept Gayrimenkul ve Danışmanlık

Melek UZUN

Recent Posts

Tuzla Güncel Konut Projeleri

Tuzla Güncel Konut Projeleri İstanbul'da Yatırım Yapmanın Tam Zamanı! Tuzla Güncel Konut Projeleri nedir? İstanbul,…

8 ay ago

Güncel Konut Projeleri Tuzla

Güncel Konut Projeleri Tuzla 2022 Güncel Konut Projeleri Tuzla ,Bulunduğu lokasyon itibari ile İstanbul’un Anadolu…

2 sene ago

istanbul Tuzlada Satılık Daire

istanbul Tuzlada Satılık Daire istanbul Tuzlada Satılık Daire Fiyatları , her geçen gün İstanbul'da cazibe…

2 sene ago

Kentsel Dönüşüm

Kentsel Dönüşüm Nedir Kentsel Dönüşüm nedir ? Bir kent içerisinde afet riski taşımakta olan yapıların…

2 sene ago

Hepsi Emlak Tuzla Satılık Daire

Hepsi Emlak Tuzla Satılık Daire Hepsi Emlak Tuzla Satılık Daire , emlak ofisi, gayrimenkul, emlak…

2 sene ago

Kentsel Dönüşüm projeleri Tuzla

Kentsel Dönüşüm projeleri Tuzla Kentsel Dönüşüm projeleri Tuzla ,İnsanların genel anlamda Kentsel Dönüşüm Yasası olarak…

2 sene ago